Zon op
05:29
Zon onder
21:43
Nachtmodus

Een geit schieten

Een  paar weken geleden schoot ik m’n eerste reegeit. Ik had al drie weken een groepje van twee geiten, een geitkalf en een bok in het vizier, maar niet onder schot. Eén keer had ik ze tot tamelijk dichtbij aangeberst. Het was toen al te donker geworden om te schieten, maar ik kon ze nog zien. Bijna voelen.

Ik kreeg een band met het groepje. De laatste dag dat ik met ze in het veld stond werd die nog sterker. Ze kwamen het bos uitgelopen en aten wat van de knopjes van de struiken en wat gras. Ik richtte me op het kalf. Hoe langer ik naar haar keek hoe meer ik haar schoonheid bewonderde. Een sterk geitkalf met een donkere dos. Ze stond steeds wat te ver weg, of achter een van de andere reeën, of ze dartelde in het rond. Ik kon haar niet schieten en hoe langer ik daar stond hoe moeilijker me dat ook leek… Dit had ik niet van mezelf verwacht.

Toen de zon onder ging liepen de reeën de dekking in. Ik had ze twee uur lang bewonderd en op een kans gewacht. Die was er wel geweest. De minder dikke van de twee geiten had zich meerdere keren mooi gepresenteerd. Maar de opdracht was: schiet een kalf, en pas als dat niet lukt de geit zonder kalf… Onder de aantrekkende schemering nam ik een paar stappen uit mijn dekking. Steeds heel voorzichtig. Als de groep toch nog de bosjes uitkwam dan… Toen de wereld langzaam grijs werd, stapte de bok uit het struikgewas, gevolgd door de geit zonder kalf. Ik besloot: als ze mooi vrij komt te staan, schiet ik. En zo geschiedde…

Na het portioneren in technische delen heb ik de rug uitgebeend en één van de rugfilets niet ingevroren. Gebraden in boter is dit goddelijke stukje vlees zowel warm als koud een topbeloning voor de jager en haar naasten.

RECEPT 1 persoon

AARDAPPELSALADE MET WILDE KRUIDEN EN REERUG

Omdat verzamelen tijdrovend is, vooral als je bijzondere planten wil eten, heb ik steeds meer kruiden die goed ‘verwilderen’ in mijn tuin staan. Voor dit gerecht oogstte ik blaadjes van het barbarakruid, de zwartmoeskervel en de daslook. Alle drie kan je ze in het wild vinden, maar voor de eerste twee moet je heel goed zoeken, en de laatste staat op de rode lijst. Dus: zaden kopen en deze heerlijke en makkelijke planten een plek in de tuin geven. Kook één flinke kruimige aardappel, snij in blokjes. Verzamel een handvol van bovenstaande blaadjes, snij ze fijn en prak ze met wat zout en een eetlepel goede mayonaise door de aardappel. Garneer met plakjes (koud) reevlees.

Ellen Mookhoek

Moestuin- en wildplukexpert uit Amsterdam, is gaan jagen om haar tableau compleet te maken. In deze rubriek geeft ze haar visie op de jachtpraktijk en inspireert jagers om zelf in het wild te plukken.
  • Delen:


Gerelateerd nieuws