Zon op
05:37
Zon onder
21:51
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

‘Drenthe schiet tekort in de bescherming van weidevogels’ – RTV Drenthe

ASSEN – “Drenthe schiet op alle vlakken tekort om de weidevogels te beschermen”, zegt Jan Nicolaï, woordvoerder van de Vrijwillige Drentse Weidevogelbeschermers.

Op dinsdag 8 november verscheen er een nieuwsbericht over de situatie van weidevogels op de website van RTV Drenthe. “Als we zo doorgaan worden weidevogels echt een zeldzaamheid en zijn ze alleen nog in reservaten te zien. Niet meer in onze weilanden.”
De Vogelbescherming maakte vandaag bekend een klacht in te dienen bij de Europese Commissie om de weidevogel in Nederland te redden. Volgens de Vogelbescherming gaat het al tientallen jaren slecht met de weidevogels als de grutto, kievit, scholekster en veldleeuwerik.
Met een vossenpopulatie van 50.000 tot 130.000 dieren, 500.000 zwarte kraaien en 162.000 verwilderde huiskatten in het buitengebied is de predatiedruk op weidevogels hoog

“Het probleem ligt voornamelijk bij de intensieve landbouw en de toename van het aantal vossen.”

Nog maar 30.000

In de jaren tachtig leefden er ruim 100.000 paar in Nederland. Dat zijn er nu nog maar 30.000. De organisatie hoopt dat Nederland door de Europese Commissie wordt verplicht om maatregelen te nemen.

Toename vossen
“Het probleem ligt voornamelijk bij de intensieve landbouw en de toename van het aantal vossen. Geld alleen is niet voldoende om dit op te lossen. Gemeenten en boeren moeten gaan samenwerken met natuurorganisaties om de vogels te beschermen”, zegt Nicolaï.

 

Lees het hele artikel: Drenthe schiet tekort in de bescherming van weidevogels

www.rtvdrenthe.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws