Zon op
05:35
Zon onder
21:53
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Door de ogen van een jager – filmcompilatie

Onderwaterfotograaf John Landa op pad met een jager en wildfotograaf

Vorig jaar stond er een ree tussen de koeien op landgoed Mattemburg, dit vond ik fantastisch. Je kon vrij dichtbij de ree komen die tussen de koeien stond en ik kon hem schitterend filmen. Daar kwam ik wildfotograaf Robert-Jan Asselbergs tegen, hij was ten eerste verbaasd dat ik mijn plekje afstond aan hem om foto’s te maken van de ree, na de fotosessie kwamen we in gesprek en daarna heb ik hem nog een paar keer in het bos van Mattemburg tegengekomen en stelde me voor dat ik een keer met hem op pad ging om wild te gaan fotograferen.

Afgelopen zondag was het zover, ik had mijn camera klaar mijn statief en mijn oude 400 mm lens. Voor zo’n wildrondje moet je vroeg opstaan. ik sta zoals afgesproken om 06:45 voor de deur van Robert-Jan. We rijden de polders in en we rijden een rondje om.

We komen wel heel wat hazen tegen, ook rammelende hazen. Wat een schitterend gezicht! Ze rennen achter elkaar aan springen over elkaar heen en als ze de kans krijgen springen ze er op en na een paar seconden is het weer gedaan en gaan ze elkaar weer achterna, een schitterend schouwspel. We rijden verder en Robert-Jan laat me zien waar reeën staan en ik moet eerst goed kijken waar ze staan en na een tijdje wijst hij me er nog meer aan soms wel 8 bij elkaar. Ik heb weleens reeën gezien maar nog nooit zoveel bij elkaar.

We rijden verder soms wijst Robert-Jan ergens iets aan in een akker en dan moet ik goed kijken wat er zit en als je dan heel goed kijkt zie je een haas helemaal in elkaar oren plat in ondiep kuiltje. Ik vraag aan Robert-Jan of ik hem misschien kan benaderen om van dichtbij te fotograferen, na wat aanwijzingen ga ik het proberen, laag en met een soort omtrekkende beweging ga ik er op af maar als ik er een meter of 10 vandaan ben schiet hij er vandoor.

We gaan verder en nu zie ik pas hoeveel wild er in een polder rond huppelt als je maar de tijd en het geduld op wil brengen. Dat ook voor Robert-Jan een doorgewinterd wildfotograaf ook wel eens een verrassing komt te staan is wel duidelijk, we rijden langs een boomgaard en ineens zien we 4 reeën liggen tussen de bomen, ze blijven eerst rustig liggen daarna staan ze op en kijken ons verbaasd aan maar ze vluchten niet maar lopen op hun gemak van de ene rij bomen naar de andere rij bomen

We rijden een stukje verder zetten de auto weg en stappen uit, we lopen voorzichtig langs de boomgaard om te kijken waar de reeën uithangen na een meter of 50 zien we de eerste reeën, het moet voor voorbijgangers wel een raar zicht zijn geweest 2 mannen met camera’s en megalenzen er op die dan op de weg gaan liggen om iets tussen de boomgaard te fotograferen en filmen.

We gaan op in dit schitterende moment en de ochtend kan gewoon niet meer stuk, we rijden weer verder en Robert-Jan stopt bij een grasveldje en wijst een haas die diep weg zit gedoken tussen het gras en hij zit met zijn achterwerk naar ons toe ik kan wel door de camera zien dat hij met een oog naar ons kijkt.

We gaan weer verder na zo’n mooi moment, we zien nog vele soorten vogels zoals verschillende roofvogels, fazanten, eenden, ganzen, kieviten en vogels waarvan ik de naam nog nooit gehoord had.

Na een rondje van 4 uur zit er weer op ik heb nog nooit zoveel reeën en hazen gezien in een ochtend maar dat komt dor het kundig oog en kennis van Robert-Jan en daarvoor mijn dank het was een schitterende ochtend.

Meer zien van John, 'de ligfietsende duiker'?

Youtube.com
  • Delen:


Gerelateerd nieuws