Foto: Robert-Jan Asselbergs

Doepie

Lang geleden had ik een kat en hij heette Doepie. Een poezenmens ben ik echter nooit geworden. Over poezenmensen gesproken. Heeft u er ooit één zijn klauwen zien uitsteken wanneer er iets ‘onwelgevalligs’ werd gezegd over zijne heiligheid Felis domesticus? Dat is niet voor de poes. Ooit adviseerde ik een bekende haar kat te laten inslapen omdat hij oud en door kanker verteerd was. Dat had ik beter niet kunnen doen, want in het poezenmens ontbrandde een furie die haar weerga niet kent. Het had weinig gescheeld of ze had blazend haar klauwen in mijn huid gekerfd.

Die dwangmatige liefde voor poezen heb ik nooit begrepen, omdat het vooral van één kant lijkt te komen. Felix leidt als huiskat een luizenleven: hij krijgt zijn natje en droogje, ligt de halve dag voor de kachel te snurken en als hij zich al laat strelen is het als hij of zij daar behoefte aan heeft. Als Felix een mens zou zijn zat ‘ie bij de psychiater vanwege een verregaande vorm van NPS (Narcistische Persoonlijkheids Stoornis). Dat wat mij echter afstoot in katten (hun onbegrensde zelfzucht) is juist wat poezenmensen verheerlijken. Voor hen is de huiskat de sublimatie van al het goede in de wereld.

Het was dus wel te verwachten dat het standpunt van de Jagersvereniging dat verwilderde katten niet thuis horen in de natuur veel reacties zou oproepen. Het bericht volgde op de aangenomen motie in het provinciebestuur van Noord-Brabant om afschot van verwilderde katten onmogelijk te gaan maken. Daarmee zijn er nog slechts twee provincies (Utrecht en Friesland) waar dit is geoorloofd. De onderbuik van de samenleving opende zich en op internet regende het haat- en wraakberichten die zelfs de vorm van pure dreigementen aannamen. Het is symptomatisch voor de verhuftering van ons land. Ik ken geen enkele jager die voor zijn lol katten doodschiet. Ik twijfel er zelfs aan of ik ertoe in staat zou zijn. Dan maar een watje! Dat betekent echter niet dat er geen probleem is, dat wordt veroorzaakt door de (ex-) bezitters.

Ik snap best dat poezenmensen moeite hebben te erkennen dat in Poekie een gewetenloze killer schuilt. Zij zouden eens naar de BBC-documentaire The secret life of cats moeten kijken waar vijftig huiskatten een week lang werden gevolgd. Sommige huiskatten (en dus geen verwilderde exemplaren) lieten zich overdag vertroetelen om ‘s avonds soms kilometers van huis op strooptocht te gaan en hun territorium te verdedigen. Ze hebben kortom hun wilde natuur niet ingeruild tegen de voordelen van het burgermans-bestaan. Wat dat betreft hebben ze het slimmer aangepakt dan de gemiddelde huisman. Het romantische beeld van de spinnende huiskat is een illusie zodra Poekie door het kattenluikje verdwijnt. Dat we dat niet willen zien zegt meer over het ideaalbeeld van de Homo domesticus, dan over de werkelijkheid van het kattenbestaan.

Oswin Schneeweisz

Oswin Schneeweisz werpt een persoonlijke blijk op actuele onderwerpen uit de wereld van radio, krant, televisie en internet.