Zon op
05:29
Zon onder
21:43
Nachtmodus

De veldgids – column van Ellen Mookhoek in De Jager #2

Tijdens het jachtseizoen heb ik over heel wat velden gelopen. Velden langs bossen, velden vol gras, velden vol stoppels. Ik liep op zand, op klei, op veen en overal kwam ik veldkers tegen. Behalve natuurlijk in de velden vol raaigras (daar begin ik dan ook steeds meer een hekel aan te krijgen).

Overal veldkers, dat zette me wel aan het denken. Kom ik steeds dezelfde soort tegen of zijn er allerlei ondersoorten? Tijd voor onderzoek. Mijn lievelingsnaslagwerk in deze is Veldgids Nederlandse flora van Henk Eggelte, in kringen van floraliefhebbers spreekt men liefdevol over ‘de Eggelte’.

Je hebt veldgidsen in soorten en maten. Kleintjes in zakformaat met veel foto’s en weinig tekst. Of juist van die dikke met veel woorden zonder foto’s, maar wel met honderden priegelige tekeningetjes. De Eggelte valt in deze laatste categorie. Het is een boek om alle wilde planten in Nederland op naam te brengen. Het boek vraagt ook best wat basiskennis, maar… er is een sluiproute.
Als je in de index de plant opzoekt waar je meer over wil weten kom je uit in het hoofdstukje met de tekeningetjes van jouw plant en al haar neefjes en nichtjes. Dan is het gewoon een boek met prachtige tekeningetjes geworden.

Veldkers is een koolsoort, en alle koolsoorten zijn eetbaar. In de Nederlandse natuur telt deze familie al meer dan 100 soorten.
De planten die binnen de koolfamilie het meest op veldkers lijken zitten samen in een subgroep: de cardamine. De bekendste uit deze subgroep is de pinksterbloem. Maar nu over de veldkersen die ik zag: dat waren inderdaad meerdere soorten. Ik zag vooral de kleine veldkers, maar ook de bosveldkers.
Die laatste staat vaak aan bosranden en bij struweel en is iets groter dan de, openveld minnende, kleine veldkers. Niet dat dit onderscheid echt belangrijk is. Beide zijn eetbaar, zeer goed van smaak en komen zeer algemeen voor in de Nederlandse natuur. Geur en smaak doen sterk aan tuinkers denken. De bladrozetten zijn het grootst en het meest mals in de winter, de perfecte oogsttijd is dus nu!

Luxe wintersalade met bosveldkers

Recept voor 2 personen

Pluk in de buurt van wat ruige bosjes vijf à zes rozetten van de bosveldkers. Snij de mooie blaadjes los en was grondig, daarna droogslingeren en wegzetten. Was de blaadjes van 2 stronken roodlof, slinger droog en leg in bloemvorm op een bord. Drapeer hierop de bosveldkers en versier met het vruchtvlees van een grapefruit. Schil hiertoe de grapefruit en snij de partjes los van de vliesjes. Serveer met een dressing van 1 eetlepel hazelnootolie, 1 theelepel frambozenazijn en een snuf zout. De roodlof, hazelnootolie en de frambozenazijn geven deze eenvoudige salade een super de luxe uitstraling, en smaak! Heerlijk met aardappelpuree en wildstoof.

 

Ellen Mookhoek

Moestuin- en wildplukexpert uit Amsterdam, is gaan jagen om haar tableau compleet te maken. In deze rubriek geeft ze haar visie op de jachtpraktijk en inspireert jagers om zelf in het wild te plukken.
  • Delen:


Gerelateerd nieuws