Zon op
05:25
Zon onder
21:48
Nachtmodus

Verliefd – column Ellen Mookhoek in De Jager #14

Deze zomer ben ik helemaal verliefd geworden op een klein, houtgestookt fornuisje. Het kooktoestel* is in eerste instantie gemaakt om moeders uit verre landen, die uren moeten lopen om hout te sprokkelen, tijd te besparen. Het bijzondere van dit product is dat het mensen over de hele wereld aanspreekt. De belangstelling die mijn kacheltje had op een provinciale jagersdag wekte in ieder geval bijna mijn jaloezie op. Dat er gewoon keihard gezegd wordt: ‘Wat er in dat pannetje zit kan me niet schelen, maar dat toestelletje, dat is mooi!’ Gelukkig brachten de eenden en ganzenborsten die ik er op bakte ook oeh en ah teweeg. Met daarbij vragen als: ‘Hoe doe je dat? Ik bak ze ook wel eens, maar deze smaak heb ik nooit…’

Mijn neiging is over dichtschroeien en heet te beginnen. Maar zorgvuldige bestudering van de pan en haar inhoud leverde andere informatie. Dichtschroeien blijkt meer een proces dan een feit. Het is een kwestie van de pan heet genoeg houden, zodat er geen sap uit het vlees komt maar ook weer niet te heet want dan verbrandt je vlees. Spelen dus met vuur en eten en om daar de perfecte balans in te vinden, dat laat zich niet uitdrukken in minuten.

Ik kan er wel een paar handvatten bij geven. Duw op de muis van je hand als die ontspannen is en voel de weerstand.
Diezelfde weerstand in een stuk vlees betekent mooi rood en licht gegaard vlees. Wees niet bang voor rood vlees, vooral gans en eend worden minder van smaak als je ze te lang bakt. Dat vraagt zorgvuldig bakken of juist heel lang stoven met kruiden, alles er tussen in geeft snel een leversmaak.

* De Econofire wood cookstove van Envirovit. Het apparaatje weegt bijna niks en je hebt aan heel weinig hout genoeg om te koken.

Eendenborst met saus van wild fruit

Recept

Pluk 1 kop van de allerlaatste wilde vruchten per 2 of 4 eendenborsten. Ik vond nog wat rozenbottels, wilde appeltjes en bramen. Niet meer zo mooi, maar goed genoeg voor een saus. Kook ze in ¼ kop appelsap en duw door een zeef, zet weg. Stook een vuurtje en zet daar een gietijzeren koekenpan op. Bak op warm vuur wat eendenborsten in licht bruisende boter. Als ze mooi bruin zijn en nog lekker soepel, doe ze op een bord en dek af met aluminiumfolie. Blus de boter met een glas rode wijn en roer de fruitmoes erdoor. Proeven op zout. Serveer de borsten met de saus, stokbrood en een glas wijn bij het vuur. Geniet van de herfst!

 

Ellen Mookhoek

Moestuin- en wildplukexpert uit Amsterdam, is gaan jagen om haar tableau compleet te maken. In deze rubriek geeft ze haar visie op de jachtpraktijk en inspireert jagers om zelf in het wild te plukken.
  • Delen:


Gerelateerd nieuws