Foto: Erik de Jonge

Bubbel – Column van Janneke Eigeman in De Jager #5

Nu ik zo’n drie jaar bij de Jagersvereniging werk, kleurt mijn wereld steeds een beetje groener. Dat is geen straf; ik geniet van alle nieuwe contacten en de ervaringen die ik opdoe in de jagerswereld. Maar beroepsmatig wil ik niet dat jagers mijn enige bron van informatie zijn over de natuur in Nederland. Vlak voor de verkiezingen liet de Volkskrant mensen van Facebookprofiel ruilen. Twee mensen die qua ideeën lijnrecht tegenover elkaar stonden, namen een week lang elkaars account over. En dat was voor de deelnemers een grote shock. Wat bleek? Facebook schotelde de lezer nieuwsberichten voor die aansloten bij de voorkeuren van de eigenaar van het profiel.

Zo zag de Facebookgebruiker zijn eigen denkbeelden alleen maar bevestigd. Hij bleek te leven in een ‘bubbel’. Als communicatieprofessional ben ik me hiervan bewust en zie ik ook een zeker risico. Als iets funest is voor het aanpassingsvermogen van een organisatie, is het de overtuiging de wijsheid in pacht te hebben.
Ik voorkom dat door bewust informatie van andere partijen te lezen en te raadplegen.

Gelukkig lopen jagers in ons buitengebied regelmatig niet-jagers tegen het lijf. Mensen die je soms dwingen om uit de jagersbubbel te stappen. Recent mocht ik mee met de vossenjacht van de WBE waar ik donateur van ben. Het was de eerste mooie zaterdag van het jaar. Dat bracht een grote stoet wandelaars op de been, waarvan enkelen verbaasd keken toen zij tijdens hun wandeling om de x meter een jager met geweer aantroffen. Wilco, in het dagelijks leven kraanmachinist, was één van hen. ‘Wat gebeurt hier?’ en ‘jullie schieten toch niet de laatste vos in dit gebied?’, waren zo de vragen die hij kreeg.

Hij vertelde dat hij in zo’n situatie de tijd neemt om mensen te woord te staan en naar hun vragen te luisteren. Goede momenten om uit je ‘bubbel’ te stappen, te horen wat zoal de vragen zijn en je te beseffen dat niet voor iedereen de wereld ‘jagersgroen’ is.

Janneke Eigeman

Janneke Eigeman, hoofd communicatie bij de Jagersvereniging, geeft haar visie op jacht & communicatie