Zon op
05:26
Zon onder
21:47
Nachtmodus
Foto: Faunafonds

BIJ12 lanceert tweede Faunaschade Preventiekit (FPK) – BIJ12 Faunafonds

Vogels en zoogdieren kunnen veel schade aanrichten waar grondgebruikers in de agrarische sector (financieel) last van hebben. Dat is zeer ongewenst, maar valt gelukkig ook goed te bestrijden. Om deze reden heeft BIJ12/Faunafonds de Faunaschade Preventiekit (FPK) ontwikkeld met praktische, preventieve maatregelen om gewasschade door beschermde inheemse diersoorten zoveel mogelijk te beperken.

De kit beschrijft in een aantal modules wat een grondgebruiker kan doen. Begin dit jaar introduceerden wij het eerste deel voor vijf soortgroepen. Nu is het tweede deel van de FPK klaar met maatregelen tegen faunaschade door zes diersoorten: duiven, roofvogels, eenden, zwanen, haasachtigen en hertachtigen. Ook wordt er voor een groot aantal gewassen aangegeven wanneer de schadegevoelige periode kan optreden.

Tempo

Beide kits kunnen digitaal worden gelezen, maar kunnen ook worden uitgeprint. Daan Jacobs, unitmanager Faunafonds, BIJ12: ”In de kits wordt, met behulp van illustraties,  duidelijk gemaakt hoe preventieve middelen werken. Hierdoor kunnen ze makkelijk en snel in de praktijk toegepast worden.”

Jacobs wil voor het einde van dit jaar een derde serie modules introduceren, waarin onder andere vos, meerkoeten, ratten, meeuwen en  fazanten worden behandeld. Bij nieuwe inzichten, door bijvoorbeeld onderzoek, worden de Faunaschade Preventiekits geüpdatet.

Visie

En als er ondanks de preventieve maatregelen toch schade optreedt? Jacobs: “Dan wijst de FPK je de weg naar onze website. Hierop vind je alles over het aanvragen van een eventuele tegemoetkoming in de schade bij het Faunafonds. Toch vind ik het belangrijker dat we eerst goed uitleggen hoe je schade kunt voorkomen. Dat scheelt een hoop tijd, energie en geld.”

Download ook het eerste deel van de FPK door vijf soortgroepen – dassen, ganzen, kleine zangvogels, kraaiachtigen en wilde zwijnen.

verder lezen op de website van BIJ12

www.BIJ12.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws