Foto: Arienne van Willigen

Beste jachthonden van Nederland in Bunnik – Algemeen Dagblad

Duizenden mensen, eentonig in het groen gekleed, waren maandag 14 november bij Fort Vechten in Bunnik. Daar vond de Nimrod plaats, de strijd om de titel van beste jachthond van Nederland.

Achttien jachthonden en hun baasjes mogen meedoen aan de wedstrijd. De honden worden geselecteerd op basis van het aantal behaalde punten in het wedstrijdseizoen van afgelopen jaar. Van elk jachthondenras wordt alleen de best presterende hond gevraagd voor de Nimrod.

Door middel van apporteerproeven, gebaseerd op situaties uit de jachtpraktijk, wordt bepaald welke hond de beste jachthond van Nederland is.

Kick
Klaas van der Valk (59), eigenaar van de Biltsche Hoek in De Bilt, mag deelnemen met zijn Labrador Retriever Noortje. ,,Ik heb hard gewerkt om met mijn hond zo ver te komen. Ze wordt acht en ik ben er van pup af aan mee bezig. Dit is het hoogste niveau van jachthonden dat je kunt bereiken. Ik ben een praktijkjager. Dat zie je terug in hoe de hond dingen doet. Een wedstrijdjager kan punctueel sturen. Mijn hond pakt sporen op. Dan is het extra moeilijk om dit niveau te halen. Dit geeft een enorme kick.”

Als 11-jarige jongen begon hij met jagen. ,,Als drijvertje. Toen is mijn passie voor de jacht begonnen.” Die passie zit ‘m vooral in de samenwerking met zijn hond. ,,Je gaat met je maatje aan de gang. Het wild dat we jagen, eten we zelf. Maar ik verkoop het ook in het hotel. Dan vertel ik het verhaal erbij.”

Proef
Rond het fort moeten drie proeven gedaan worden: een waterproef, een drijfjacht en een bosjacht. Noortje heeft zojuist de waterproef gedaan. ,,Eerst moest ik haar de brede gracht over sturen, waar ze een spoor van een meerkoet oppakte. Achter haar werd een eend in het water gegooid. Dat moet ze onthouden. Het was vijf minuten zwemmen voor haar, maar ze had het perfect onthouden. Aan de overkant moest ze ook een eend halen. Daar kwam ze net tekort en is omgedraaid. Dat is pech.”

Karin Detmers (48) komt de kunst afkijken. ,,Ik ben sinds vier jaar bezig met mijn field trial labrador. Het is prachtig om te zien wat die honden kunnen en waar je zelf stapjes vooruit maakt.”

Plezier
Ze heeft vier jaar geleden bewust gekozen voor een puppy om mee aan het werk te gaan. ,,Ik doe zoveel mogelijk mee met wedstrijden, maar mijn doel is vooral plezier hebben met mijn hondje. Je bouwt samen een band op en bent lekker buiten, met weer en wind.”

De titel van beste jachthond ging naar labrador Noortje van Klaas van der Valk.

Lees het hele artikel: Beste jachthonden van Nederland in Bunnik

www.ad.nl