App-groepje – redactiecolumn uit De Jager #13

Als relatief jonge jager weet ik niet beter dan dat ganzen de belangrijkste buit zijn. Vroeger hadden jagers rijkelijk patrijzen, velden waar het ritselde van de konijnen of bietenvelden waar iedere tien passen een fazantenhaan opvloog. Tegenwoordig hebben we ganzen, heel veel ganzen. Natuurlijk komen in de loop van het jaar ook wel andere wildsoorten voorbij, waarvan af en toe een exemplaar in mijn koelkast verdwijnt. In termen van kilo’s eetbaar wild steken de ganzen echter overal met kop en schouders bovenuit.

In de provincies die jagen met lokkers en lokfluit toestaan, is het na goede locatieplanning goed zaken doen. Tableaus van tientallen ganzen zijn geen uitzondering. Het vervelende van ganzen jagen in de zomer is de temperatuur, vooral de afgelopen zomer kende een paar stevige uitschieters in het kwik. Terwijl de Jagersvereniging met name pleit voor bejaging van ganzen in de herfst en winter kunnen we als jagers ook nu alvast actie ondernemen. Ik ben deze zomer begonnen met het mobiliseren van mijn omgeving om mee te te helpen met het verwerken van de geschoten ganzen.

De moderne media zijn mij hierbij zeer behulpzaam, alle buurmannen en -vrouwen die graag wild bij mij halen heb ik namelijk in een WhatsApp-groep gestopt. Deze groeit gestaag doordat mijn buren hun vrienden toevoegen, en omdat ik de groep aanvul met liefhebbers via Wild op de Kaart. Zo gebeurde het onlangs dat ik met 25 ganzen thuiskwam, waar ik werd opgewacht door twee buurmannen met geslepen messen: binnen no-time zaten de borstfilets en de bouten in de koeling. Een app-groep met wildliefhebbers: niet alleen een aanrader voor jagers die liever lui dan moe zijn maar ook dé manier om de jacht te promoten in uw eigen buurt!

Noot van de redactie: deze column verscheen in nummer 13 van De Jager, die op 30 september bij onze leden werd bezorgd.

Reinier Enzerink

Eindredacteur De Jager