Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Aflaatpremie – Column Oswin Schneeweisz De Jager #14

‘Pap, je lijkt wel zo’n oude man’, zegt mijn zoon terwijl ik op de bank de krant zit te lezen. Ik laat de analyse van het regeerakkoord even voor wat het is en vraag hem naar de achtergronden van zijn vleiende opmerking. ‘Nou zegt hij, wie leest er nou nog de krant? Dat doen toch alleen oude mensen. En trouwens, dat regeerakkoord is net jagen: het duurt lang en uiteindelijk ga je met niks naar huis.’ Met een cynische grijns loopt hij de kamer weer uit, mij in vertwijfeling achterlatend. Ik had hem toch opgevoed in de weidelijke principes van de jacht? Dat het niet om schieten gaat enzo en dat je een goede jachtdag niet afmeet aan de omvang van het tableau.

Het zou trouwens best eens wat vaker wél over schieten mogen gaan, zeker daar waar het populatie­beheer betreft. Want zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Keer op keer laten we het in dit land gierend uit de klauw lopen. Eerst met de ganzen, vervolgens met de damherten in de Waterleidingduinen en dan heb ik het nog niet eens over de Oostvaardersplassen. Als de tekenen niet bedriegen is dat armzalige project van Staats­bosbeheer inmiddels als een nachtkaars aan het uitdoven. Het laatste hongerige edelhert kan daar binnenkort het licht uitdoen.

Nog zo’n fraai voorbeeld van een uit de hand gelopen project is de Haringvreter. Jaren geleden vloog ik al eens met een helikopter over het eiland in het Veerse Meer en deed verslag voor De Jager van de dramatische situatie aldaar. Vijf jaar later is er nog niets veranderd, behalve dan dat er nog meer damherten bij zijn gekomen die hun heil zoeken op de landbouwgronden aan de overkant. Al die jaren wordt er gepraat en onderzocht en gepraat en onderzocht. En wat schetst mijn verbazing?
De Provinciale Zeeuwse Courant kwam onlangs met het bericht dat onderzoeksinstituut Alterra de effecten van de damherten op de flora en fauna gaat onderzoeken. ‘Het is bij de spinnen af’, zegt Jozef Linthorst (voorzitter van Vereniging Het Edelhert) in de komende uitgave van Reewild Magazine. ‘We weten precies hoeveel dieren dat eiland kan hebben en nu gaan we dus weer een rapport maken.’ Dreigt hier een nieuwe Oostvaardersplassen?

Hoe lang kun je zaken traineren, onderzoeken, overleggen, bediscussiëren, evalueren en procederen? Het gebrek aan daadkracht begint zo ondertussen de nieuwe norm te worden. Niets doen lijkt te prevaleren boven iets doen, want zonder de aflaatpremie van al die onderzoeksbureaus in de vorm van stapels rapporten durft geen TBO meer een grassprietje te vertrappen. Voor je het weet krijg je immers de toorn van actievoerend Nederland over je heen en sta je voor de rechter. Ik ben trots op onze rechtsstaat, maar als het recht het normaal functioneren van organisaties in de samenleving onmogelijk maakt, en een wapen wordt in handen van activisten, is er iets goed mis. Dan wordt Vrouwe Justitia misbruikt.

Oswin Schneeweisz

Columnist De Jager