Zon op
07:10
Zon onder
20:13
Nachtmodus

Reewildtelling 2020

Jaarlijks tellen jagers, samen met andere vrijwilligers en medewerkers van natuurorganisaties, de reeën in Nederland. Er wordt drie keer geteld in één weekend en de cijfers worden gemeld bij de provincie. De coördinatie van de telling is in handen van de plaatselijke jagersvereniging, de wildbeheereenheid. De tellingen vinden in veel regio’s plaats in het eerste weekend van april. Onderaan dit bericht is te zien welke provincies afwijken. LET OP: in sommige provincies zijn de tellingen wegens het coronavirus afgelast.

Doel van een goed reewildbeheer is een gezonde reewildpopulatie. Een populatie, die past bij de voedsel- en rustmogelijkheden in het gebied. Voorkomen van schade aan land- en bosbouw en het voorkomen van aanrijdingen zijn andere belangrijke aspecten, die meegewogen worden. De Faunabeheereenheid van de provincie bepaalt op grond van het vastgestelde Faunabeheerplan hoeveel reeën er kunnen leven. En dus ook hoeveel er worden geschoten.

Nederland heeft ruim 290 wildbeheereenheden (WBE’s). Iedere WBE besteedt gemiddeld bijna 270 uur aan de tellingen. De WBE’s verzamelen de telgegevens en voeren die in in een database. Die informatie komt bij de provinciale Faunabeheereenheid, die hier haar plan op maakt.

Let op! Sommige provincies hanteren een andere teldatum.

Zeeland: 13/14 maart

Groningen: 20/21 maart

Drenthe: 20/21 maart

 

 

  • Delen: