Zon op
05:25
Zon onder
21:49
Nachtmodus
Foto: Marijn van der Beek

Aanvaring met een gans op vliegveld Teuge

Van één van onze leden ontvingen wij een verslag van een aanvaring van een vliegtuigje met een Canadese gans, afgelopen donderdag. Hij vroeg dit verslag uit bij de havenmeester van het vliegveld. Hieronder dit verslag:

Het vliegtuig is vertrokken vanaf baan 08 met aan boord 1 gezagvoerder en 6 parachutisten welke hij boven Luchthaven Teuge wilde droppen. Het vliegtuig werd in de start gevolgd door de havenmeester, waarna door de havenmeester net in de klim een 12/15-tal ganzen in vlucht opgemerkt werden die van achter of tussen de hangaars doorgevlogen kwamen. Er is geconstateerd dat één van de ganzen het vliegtuig had geraakt, naar beneden viel en op de baan bleef liggen.

Dit gebeurde op ongeveer 1050 meter na de threshold van baan 08. De piloot is gewaarschuwd dat hij een vogel (waarschijnlijk een gans) had geraakt en hem is (gezien de grootte van de vogel) geadviseerd om geen belasting op zijn airframe uit te oefenen. De piloot heeft, na de parachutisten gedropt te hebben, het vliegtuig rustig naar beneden gevlogen en na de landing direct naar het vliegtuigonderhoudsbedrijf AMN op Teuge getaxied. Daar werd ter plekke schade geconstateerd aan het linker stabilo. Het vliegtuig zal nog geïnspecteerd worden door AMN op verdere schade.

De gans is naderhand gewogen en bleek 5 kilo te wegen. Er waren ’s ochtends bij de veldinspectie geen ganzen op of rond de luchthaven gezien.

De piloot voegt aan dit verslag toe:

“Ik had zelf eerder 25 ganzen gedacht. Ik kreeg het gevoel dat ze opgeschrikt waren. Ik kon er niet meer bovenuit klimmen en koos dus eronder door te duiken. Ik was wel bang dat ze van schrik naar beneden zouden duiken. Gelukkig is dat niet gebeurd. We hebben het overleefd en daar ben ik erg dankbaar voor. Een of twee van die beesten door de voorruit op die hoogte en het is gebeurd.”

De gans is naderhand gewogen en bleek 5 kilo te wegen.

De gans is naderhand gewogen en bleek 5 kilo te wegen.

  • Delen:


Gerelateerd nieuws