Zon op
06:17
Zon onder
21:11
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Aantal botsingen tussen weggebruikers en wilde zwijnen breekt records – Algemeen Dagblad

Bestuurders op Veluwse wegen opgelet: het aantal botsingen tussen weggebruikers en wilde zwijnen breekt records.

Vereniging Wildbeheereenheid Veluwe (VWV) houdt het aantal botsingen bij. In juli gebeurde het tot dusver 48 keer. In juni knalde 71 keer een zwijn op een bestuurder, in mei 82 keer. Bij elkaar is dat al meer dan de helft van het aantal van 306 botsingen in geheel 2016. In 2015 werden 368 botsingen met zwijnen op de Veluwe geregistreerd.

Bestuurders op de Veluwse wegen moeten vooral van de avondschemer tot de volgende ochtend extra goed uitkijken. ,,En matig je snelheid’’, zegt Gerrit-Jan Spek van de VWV.

Voedsel

Het aantal aanrijdingen hangt volgens Spek samen met het grote aantal zwijnen op de Veluwe in combinatie met voedselschaarste. ,,De Veluwe telt nu naar schatting 6.250 zwijnen, dat is veel te veel.’’ De provincie stelt het aantal te schieten dieren vast op basis van tellingen door terreinbeheerders en jagers.

Op zoek naar voedsel steken zwijnen ook wegen over. Beukennootjes en eikels zijn hun belangrijkste bron van voedsel, maar die zijn er nog nauwelijks. Spek: ,,Ze eten nu vooral bosbessen en gras, maar daar halen ze lang niet zoveel energie uit als beukennootjes en eikels.’’

Nulstandbeleid

Volgens het zogenoemde ‘nulstandbeleid’ mogen wilde zwijnen alleen voorkomen op de Veluwe en in nationaal park De Meinweg , ten oosten van Roermond. Daarbuiten mogen ze het hele jaar door worden afgeschoten.

Een organisatie als Faunabescherming Nederland vindt dat belachelijk. De dieren komen inmiddels rond de grensstreek in het zuiden van het land veel voor. ,,Ze trekken zich natuurlijk niets aan van grenzen’’, zegt een woordvoerder.

Verder lezen in het Algemeen Dagblad

www.AD.nl
  • Delen:


Gerelateerd nieuws